3 december 2024

De Bedoeling 2.0 - Verhalen uit de praktijk: collega Dennis

Zo verbeter je samen de zorg: Dennis’ slimme aanpak begint bij de was. 

Dennis Moes werkt pas een half jaar als coördinator zorgteams bij Thebe Don Sarto, maar zet nu al grote stappen. Zijn boodschap is simpel en krachtig: samen maken we de zorg beter. Benieuwd hoe hij dat doet? Zijn aanpak is klein in verandering, maar groot in impact.

“We zien hier vaak bewoners met intensieve zorgbehoeften, wat soms tot uitdagingen leidt, vooral bij personeelsuitval”, vertelt Dennis. “Dus ik vroeg mezelf af: hoe kunnen we het anders doen?”

Kleine verandering, grote impact

Een van de eerste veranderingen die Dennis doorvoert, gaat over het wasgoed. Waar eerst de zorgmedewerkers verantwoordelijk waren voor het opruimen van de persoonsgebonden was van de bewoners, betrekt hij nu de families erbij. Hij creëerde een speciale wasruimte waar naasten en bewoners samen de was kunnen halen. "Het kostte wat tijd, maar nu doen ze het zelf," zegt hij trots. Deze samenwerking groeit: op vaste dagen verschonen bewoners en hun families nu ook de bedden. “Een kleine aanpassing, maar het geeft de zorgmedewerkers ruimte om hun aandacht op andere taken te richten. Er zijn nu zelfs families die samen met de bewoners de schoonmaak van het appartement verzorgen.”

Meer betrokkenheid via familieavonden

De familieavonden die Dennis bijwoonde, zorgden voor nog meer verbinding tussen bewoners, hun families en het zorgpersoneel . Tijdens deze bijeenkomsten kwamen talloze nieuwe ideeën op tafel. Zo bood een zoon van een van de bewoners, die kok is, aan om voor 14 bewoners te koken. Dennis vult aan: “En dan hoor ik dat haar kleinzoon tuinman is, die kan mooi helpen met het onderhoud van de tuin”, zegt Dennis met een glimlach. “Het laat zien hoe eenvoudig het soms is om die verbinding te maken.”

Van was naar seizoensactiviteit

Ook werd er tijdens de avonden een creatief idee gelanceerd: waarom niet samen seizoensactiviteiten organiseren? "Een familielid stelde voor om samen met de bewoners pepernoten te bakken of kerststukjes te maken. Zo kunnen families niet alleen tijd doorbrengen met de bewoners, maar ook met elkaar. Dat maakt het extra gezellig en versterkt de band tussen iedereen”, vertelt Dennis enthousiast.

Zelfredzaamheid stimuleren

Daarnaast heeft Dennis oog voor het bevorderen van zelfredzaamheid bij bewoners en hun families. "Het is belangrijk dat we niet overal voor verantwoordelijk blijven", benadrukt hij. “Zo verschonen bewoners en families nu niet alleen hun eigen bedden, maar maken ze soms zelfs de appartementen schoon. Dat zorgt ervoor dat de collega’s van de huishoudelijke dienst meer tijd hebben om bijvoorbeeld de maaltijden voor de bewoners voor te bereiden of te helpen bij andere taken.”

Hij geeft een voorbeeld van een situatie waarin een familie aangaf dat de kamer van hun familielid achteruitging qua netheid. “We vroegen toen: wat had u kunnen doen? Dit gesprek opende de ogen van de familie en leidde ertoe dat zij voortaan zelf meer betrokken zijn bij het schoonhouden van de kamer. Zulke momenten van reflectie zijn essentieel om samen de zorg te verbeteren”, legt Dennis uit.

Een blik op de toekomst

Dennis kijkt optimistisch naar de toekomst. Hij ziet hoe de kleine veranderingen die hij samen met zijn team doorvoert, al een groot verschil maken voor bewoners en hun families. “Als we zo doorgaan, kunnen we de uitdagingen in de zorg ook in de toekomst aan. Maar we kunnen het niet alleen, we hebben elkaar nodig”, sluit hij af.

Dennis Moes, Coördinator Zorgteams bij Thebe Don Sarto