Reumatologen uit het Amphia ziekenhuis gaan in samenwerking met de verpleegkundig reumaconsulenten van Thebe een spreekuur opzetten voor mensen met handartrose. Dit doen zij om de patiënten met handartrose zo kort mogelijk in de tweede lijn te houden Het spreekuur gaat vanaf 1 september 2024 van start.
Toename patiënten
Op de polikliniek reumatologie zien zorgprofessionals steeds meer patiënten met handartrose. Na behandeling of onderzoek in het ziekenhuis worden deze patiënten regelmatig opnieuw door de huisarts doorgestuurd naar de poli. Dit gebeurt in verband met blijvende klachten of op verzoek van de patiënt.
Met het gezamenlijke spreekuur van Thebe en Amphia worden patiënten met handartrose door de verpleegkundig reumaconsulent van Thebe opgevangen en verder begeleid.
Begeleiding en voorlichting
Als de huisarts een patiënt doorstuurt krijgt de patiënt, na beoordeling van de verwijsbrief, een gecombineerde afspraak bij de verpleegkundig reumaconsulent van Thebe en reumatoloog van Amphia op de reumapoli. De patiënt ziet eerst de verpleegkundig reumaconsulent voor een gesprek over de klachten. Daarna voert de reumatoloog een lichamelijk onderzoek uit en vertelt welke aandoening de patiënt heeft. De huisarts wordt hierover per brief op de hoogte gesteld en er worden vervolgafspraken ingepland. Patiënten worden tijdens deze afspraken altijd door dezelfde verpleegkundig consulent begeleid. Zo kent de verpleegkundig consulent de klachten en genomen stappen.
Na drie maanden heeft de patiënt een laatste afspraak bij verpleegkundig reumaconsulent. Er wordt gekeken of de klachten zijn verminderd en welke hulp er eventueel nog nodig is. Na het afronden van de begeleiding stuurt de verpleegkundig reumaconsulent een brief naar de huisarts met haar mening, acties en adviezen.
Leren omgaan met handartrose
Tijdens de begeleiding ontvangt de patiënt een uitnodiging voor een voorlichtingsbijeenkomst. Deze wordt gegeven door de verpleegkundig reumaconsulenten van Thebe in samenwerking met een gespecialiseerde fysiotherapeut op gebied van hand en pols van IN-MOTION. Hier wordt uitgebreide informatie gegeven over handartrose en welke stappen patiënten zelf kunnen ondernemen om deze beter onder controle te krijgen. Daarnaast ontmoeten zij lotgenoten.
Na het afronden van de begeleiding kan zowel de patiënt als de huisarts een beroep doen op de verpleegkundig reumaconsulent bij vragen. Dit kan ook bij veranderingen van de klachten die passen bij de aandoening van de patiënt.
De Bedoeling
De samenwerking tussen Amphia en Thebe sluit nauw aan bij De Bedoeling van Thebe: zorg verlenen die mensen ondersteunt in hun zelfstandigheid, zodat zij zoveel mogelijk de regie over hun eigen leven kunnen behouden. Dit gezamenlijke spreekuur zorgt ervoor dat patiënten snel de juiste zorg op de juiste plek ontvangen, met aandacht voor wat zij zelf kunnen doen om hun klachten te verminderen.